|
Schyłkowa niewydolność nerek Dieta - Bardzo istotne jest, aby chorzy z niewydolnością nerek prawidłowo się odżywiali. Nie ma ogólnych zasad, które powinien stosować każdy chory. Dietetyk może indywidualnie ocenić stan pacjentów i zalecić określone postępowanie.
- Nie należy spożywać pokarmów zawierających dużej ilości fosforanów, takich jak: mleko, ser, orzechy, nerkowce oraz napoje. Wysokie stężenie fosforanów będzie powodowało utratę wapnia z kości. Lekarz może przepisać leki, których stosowanie zapobiegnie występowaniu problemów z kośćmi.
- Pacjenci hemodializowani muszą spożywać właściwą ilość białka. Zbyt duża jego ilość będzie zwiększać ilość zbędnych produktów przemiany materii we krwi, natomiast zbyt mała będzie przyczyną niedożywienia.
- Spożywanie odpowiedniej ilości białka istotne jest także dla pacjentów leczonych za pomocą ciągłej ambulatoryjnej dializy otrzewnowej (CADO). Pacjenci ci tracą białko z płynem dializacyjnym, dlatego mogą wymagać jego dodatkowego uzupełniania. Należy zapobiegać zaparciom, ponieważ mogą one hamować odpływ płynu dializacyjnego z organizmu. Aby zapobiec zaparciom, powinno się wzbogacić dietę w błonnik.
- U osób leczonych za pomocą hemodializy i CADO może być konieczne monitorowanie ilości potasu przyjmowanego z pokarmem (znajduje się on m.in. w substytutach soli kuchennej, niektórych owocach, warzywach, mleku, czekoladzie i orzechach), ponieważ zbyt niskie lub zbyt wysokie stężenie potasu może być szkodliwe dla serca. Spożywanie zbyt dużej ilości soli powoduje zatrzymywanie większej ilości wody w organizmie i podwyższa ciśnienie tętnicze.
|
|
|
|
|