Nadciśnienie tętnicze - Kto pije i pali... ten ma problem Palenie papierosów oraz picie alkoholu zwiększają ryzyko wystąpienia różnych chorób, między innymi nadciśnienia tętniczego. Zrezygnowanie z tych nałogów ma bezsprzecznie zbawienny wpływ na stan zdrowia każdego człowieka. Tylko jak to zrobić? Czwarty z kolei zeszyt z serii informacyjnej o nadciśnieniu tętniczym dostarcza kilku istotnych wskazówek jak radzić sobie z tym problemem. Co to jest sód? Sód jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Znajduje się w każdej komórce oraz w przestrzeni międzykomórkowej ciała. Uczestniczy w przewodzeniu sygnałów nerwowych, niezbędnych do właściwej pracy mięśni, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.
Najwięcej sodu dostaje się do naszego organizmu w postaci soli kuchennej i z żywnością konserwowaną. Zawartość tego pierwiastka w świeżej żywności jest dużo mniejsza. Aby sprawnie funkcjonować, Twój organizm potrzebuje około 0,5 g sodu dziennie (to jest około 1/4 łyżeczki do herbaty). W praktyce okazuje się, że większość z nas spożywa go kilka razy więcej. Nadmiar sodu jest łatwo wydalany przez nerki i nie wpływa na wielkość ciśnienia. Są jednak osoby, u których wywołuje on wzrost ciśnienia, gdyż ich nerki nie pracują tak sprawnie, jak u innych ludzi. Może to wynikać z niektórych chorób, ale także ze zwiększonej wrażliwości na sód zawarty we krwi. Około 40% chorych na nadciśnienie tętnicze ma właśnie taką nadmierną wrażliwość na sód. Częściej są to osoby w starszym wieku i ze współistniejącą cukrzycą. Zastosowanie diety z małą ilością soli kuchennej przez osobę wrażliwą na sód prawdopodobnie spowoduje zauważalny spadek ciśnienia tętniczego. |