Choroby przewodu pokarmowego Problematykę wielu chorób i zabiegów z dziedziny gastroenterologii łatwiej przedstawić choremu, jeśli wykorzysta się w tym celu odpowiednie pomoce graficzne. Lekarze często nie dysponują odpowiednimi rycinami i próbują objaśniać choremu pewne zagadnienia przy użyciu własnoręcznego rysunku. Choroba trzewna (Celiakia) - Chorobę trzewną wywołuje alergiczna reakcja na gluten - białko występujące w pożywieniu zawierającym pszenicę, jęczmień, żyto lub owies. Trwa ona przez całe życie, ale najczęściej jest rozpoznawana dopiero u dorosłych.
- Do klasycznych objawów celiakii należą: chudnięcie, wzdęcia, biegunki z jasnymi stolcami, anemia, ogólne osłabienie i zajady. Objawy są wynikiem złego wchłaniania witamin i substancji odżywczych z jelita.
- Celiakię można rozpoznać za pomocą badania krwi, ale zazwyczaj konieczna jest ocena małych fragmentów tkanki z jelita cienkiego w celu potwierdzenia rozpoznania. Pobiera się je w czasie endoskopii (badanie jelita za pomocą giętkiego przyrządu ze światłowodem).
- Leczenie choroby trzewnej polega na przestrzeganiu specjalnej diety. Należy unikać produktów zawierających mąkę pszenną, takich jak pieczywo, ciasta i ciastka, oraz tych, które zawierają żyto, jęczmień czy owies. Chociaż objawy ustępują powoli, przestrzeganie diety przynosi poprawę.
- Choroba trzewna trwa całe życie, ale można zachować dobrą formę, jeśli przestrzega się diety bezglutenowej. Produkty wolne od glutenu są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością; możesz także zasięgnąć porady u dietetyka.
|