O diecie, czyli jak leczyć hiperlipidemię, zdrowo się odżywiając Twój lekarz powiedział Ci, że masz "zaburzenia lipidowe" lub "wysoki cholesterol". Prawdopodobnie powiedział też, że należy stosować dietę i być aktywnym fizycznie. Być
może zalecił stosowanie leków. Ta broszurka powstała, by pomóc Ci wprowadzić w życie zalecenia lekarza. Podstawowe informacje o produktach spożywczych Owoce i warzywa - są niskokaloryczne, praktycznie bez tłuszczu, zawierają wiele niezbędnych substancji, między innymi błonnik, magnez, potas. Większość osób zjada ich zbyt mało. Dieta dla osoby z hiperlipidemią powinna zawierać 8–10 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedna porcja to na przykład:
1 jabłko średniej wielkości,
1 ziemniak,
1 banan,
60 g świeżej sałaty (zawartość ok. 1 szklanki),
90 g surowej kapusty (zawartość ok. 1/2 szklanki),
około 3/4 szklanki naturalnego soku z owoców,
kiść winogron (ok. 12 gron).
Ziarna i zboża - maca (np. bogatobłonnikowa), pieczywo ciemne, płatki owsiane; zawierają głównie węglowodany i składniki mineralne (najwięcej w produktach pełnoziarnistych). W zależności od użytego ziarna i sposobu produkcji niekiedy mogą zawierać zwiększoną ilość tłuszczu (wagowo nawet powyżej 7%). Warto sprawdzić skład danego produktu. Spożywaj 7–8 porcji dziennie. Jedna porcja to:
1 szklanka (ok. 30 g) płatków (kukurydzianych),
1 szklanki ryżu, makaronu lub kaszy (po ugotowaniu),
1 kromka chleba pełnoziarnistego,
20 gram macy bogatobłonnikowej.
Nabiał - bogatokaloryczny, zawiera dużą ilość tłuszczów, ale jest podstawowym źródłem wapnia, witaminy D, a także białka. |